Wanneer ik weer eens iets geleerd of gefröbeld heb wil ik dat graag delen.

Het perfecte thuisnetwerk deel I

Voor veel gezinnen neemt de wens toe om Internet, bestanden, muziek en films met de andere gezinsleden te delen. Zo’n thuisnetwerk kun je op verschillende manieren inrichten waarbij de minimale variant bestaat uit het inpluggen van de modem die je van je Internet provider in bruikleen gekregen hebt. De bestanden die je vervolgens wil delen slinger je gewoon op Dropbox of een andere Clouddienst en klaar ben je. Althans, dat hoop je…

Opslag in de Cloud heeft echter nadelen die lang niet bij iedereen bekend zijn:

 • Beperkte opslagcapaciteit
 • De leverancier wordt mede-eigenaar van jouw gegevens
 • De leverancier kan ineens de functionaliteit veranderen
 • Bij een faillissement ben jij je gegevens kwijt
 • Bij een storing is er geen enkele manier om nog bij je gegevens te komen
 • Niet alle besturingssystemen worden door iedere Cloudleverancier ondersteunt

Randvoorwaarde om gebruik te kunnen gaan maken van een clouddienst is dus dat je toch zorgt voor een plek thuis om je gegevens op te slaan. En omdat een gemiddeld huishouden steeds meer apparaten krijgt waarmee bestanden opgeslagen kunnen worden, ligt het voor de hand dat die plek thuis centraal via het netwerk beschikbaar komt. 

Tot zover de reden achter een thuisnetwerk. 

Nu hoor ik je bijna denken: “ok Twan, je hebt me overtuigd maar netwerken zijn vreselijk complex. Vooral voor een digibeet als ik”. Dat is precies de reden om dit document te schrijven. Het is nl. minder complex dan menigeen denkt zolang je maar de slimme spullen koopt en deze inricht volgens een paar simpele spelregels. Met dit stukje tekst hoop ik je daarbij te kunnen helpen:

(meer…)

Lees verder Het perfecte thuisnetwerk deel I
 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Techniek
 • Bericht reacties:0 Reacties

Het grote multimedia verhaal deel I

In een tijd waarin je dochter je meewarig aan kan kijkt wanneer je het hebt over CD’s, DVD’s en cassettebandjes, is het niet meer dan logisch dat je je beraad op het ontsluiten van media. Nu is dit onderwerp voor ons gelukkig niet nieuw maar de ontwikkelingen van onze dochter zijn dat wel. 
Tot voor kort maakten we gebruik van Plex mediacentre op een Mac Mini om films, foto’s en muziek via de Mac Mini op de TV te vertonen. Deze opzet had echter een aantal nadelen die me dwongen om nog eens goed over deze oplossing na te denken:

 • Plex voorziet niet in gebruikersprofielen. Ieder gezinslid kan dus in de volledige filmdatabase snuffelen en afspelen waar hij/zij op dat moment behoefte aan heeft. Omdat wij (de volwassenen) ook af en toe een andere film dan een “Hello Kitty”-DVD willen zien, hadden we tot voor kort 2 opties. De films handmatig buiten Plex starten en ook niet op laten nemen in de Plex database of accepteren dat Yinthe ook kan kiezen uit films die minder geschikt zijn voor zeer jeugdige kijkers. Geen van beide opties was bevredigend.
 • Plex heeft een koppeling met Itunes en Iphoto. Leuke producten als er uitsluitend Macs in huis staan maar dat is niet zo. Natuurlijk kun je Plex ook configureren zonder gebruik te maken van deze 2 programma’s maar dan ben je helemaal veroordeelt tot 1 computer waarop Plex draait.
 • Itunes voldoet niet. We willen graag muziek op onze Ipads, Android telefoons, Android tablet, losse MP3 speler (gebruikt Daan voor hardlopen) en liefst nog een sticky voor in de auto. De enige manier om afspeellijsten vanuit Itunes te exporteren is via een afzonderlijke tool genaamd Doubletwist. Doubletwist moet dan wel draaien op dezelfde computer waarop ook Itunes geïnstalleerd is.  Specifieke gebruikersvoorkeuren zijn niet vast te leggen tenzij iedere gebruiker een eigen bibliotheek krijgt. Maar dat betekent weer aan- en afmelden om een muziekje te kunnen luisteren. Ander punt van kritiek is dat alles verwerkt wordt in een Itunes database. De originele bestanden worden ergens diep in de bestandsstructuur van Itunes opgeslagen waardoor deze bestanden niet meer zonder meer door andere programma’s te openen zijn.
 • Foto’s zijn nog slechter geregeld in Iphoto. Ook hiervoor geldt dat alle foto’s in 1 grote ballenbak worden ondergebracht. Dit terwijl het aantal camera’s steeds meer toeneemt (in telefoons, Ipads, onboard videocamera etc.). Hiermee moet het ook mogelijk worden om individueel foto’s in een eigen album te zetten.

Goed, de conclusie is dus helder en wat het niet moet worden ook. Maar hoe nu verder?

(meer…)

Lees verder Het grote multimedia verhaal deel I
 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Techniek
 • Bericht reacties:0 Reacties

Papierloos huis

Hoewel de eerste stappen naar een papierloos huis al een paar jaar geleden zijn gezet, durf ik nu pas een voorzichtige conclusie te trekken.

Laat ik beginnen met de aanleiding:

Ik ben chaotisch en toch heeft de taakverdeling in huis ertoe geleid dat ik ondanks deze tekortkoming het grootste deel van de administratie voor mijn rekening neem. Gevolg was dat facturen regelmatig te laat betaald werden en dat we het grootste deel van de administratieve inspanningen besteedden aan het zoeken in stapels papieren die overal door het huis verspreid lagen. Tijd voor actie dus.

Om een einde te maken aan de administratieve chaos heb ik me een paar jaar geleden voorgenomen om alles te gaan scannen. Met scannen alleen ben je er echter niet. Om documenten terug te vinden moet je immers nog steeds alles in mappen stoppen en rubriceren anders eindig je in dezelfde chaos als in het papieren tijdperk. Wat je dus eigenlijk nodig hebt is een DMS ofwel een Document Management Systeem. 2 jaar geleden ben ik begonnen met het testen van de verschillende (gratis) mogelijkheden. Nu heb ik professioneel wel enige ervaring met DMS’jes maar de eisen voor huis- tuin en keukengebruik liggen toch iets anders:

(meer…)

Lees verder Papierloos huis
 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Techniek
 • Bericht reacties:0 Reacties

Grapje in Google maps

Ga naar http://maps.google.nl en laat de route van Japan naar China berekenen. In de routebeschrijving kom je het volgende tegen: Voor degene die het niet kan lezen: "Steek met een…

Lees verder Grapje in Google maps
 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Techniek
 • Bericht reacties:0 Reacties