Drugs

Vandaag stond een artikel in vrijwel alle kranten dat cannabis met een THC gehalte boven 15% als hard drug aangemerkt gaan worden. Deze wet wordt wellicht vrijdag al aangenomen.

Los van de uitdaging om toezicht hierop te organiseren is dit voornemen om de volgende reden een beetje dom:

Maak een afweging tussen omvang en maatregel; Ter illustratie: In Nederland hebben we ongeveer 350.000(!) alcoholisten tegenover ongeveer 30.000 mensen met een cannabisverslaving. Een percentage daarvan (niet bekend hoe groot dit percentage is) krijgt mogelijk last van psychoses en/of angstaanvallen. Dit terwijl ongeveer 20% van de bevolking ooit cannabis (heeft) gebruikt.

Voor een grote groep is wetenschappelijk aangetoond dat cannabis een gunstig effect heeft op mensen met  MS, Migraine, kanker, aids, slaapproblemen.Dit afgezet tegen het risico op een psychose en/of angstaanval  kan maar tot 1 conclusie leiden:

Ga geen draconische maatregelen invoeren die zinloos zijn. Coffeeshops gaan cannabis verkopen met 14% THC en de gebruiker steekt gewoon een joint meer op.

Wat zou je wel moeten doen?

Probeer jongeren onder de 18 drugsvrij te houden (dus ook alcoholvrij) omdat jongeren gevoeliger zijn voor emotionele bij-effecten. Voer desnoods versneld een wietpas in en verscherp het toezicht op de verkoop aan minderjarigen. Ik ben er van overtuigd dat coffeeshops hier graag aan meewerken.

{flike}

Geef een reactie