Handschoenenvakje

Na een korte tweetwisseling met Metk heeft ze me een handschoen toegeworpen. Ze kan ‘m terugvinden in dit handschoenvakje:

Even uitleggen waar dit stukje over gaat:

Per toeval stuitte ik op de Twitter account van Metkcom en ben ik haar gaan volgen. Op die manier kwam ik op de site terecht www.met-k.com met een enquete “De ontzettende verdraaglijkheid van een kei”.  Een enquete over vastlopen of vastgelopen zijn in het leven, vallen en weer opstaan met als doel de uitkomsten te bundelen in een boek.  Prachtig idee waaraan ik best wil meewerken.  Voor de volledigheid zal ik de introtekst hieronder weergeven want eigenlijk is die, naast de inhoud van de enquete, aanleiding om hier iets over te schrijven:

Kei

De ontzettende verdraaglijkheid van een kei.

Voor een nieuw boekidee ben ik op zoek naar iedereen die weleens ‘vast zit (of zat) ‘ in werk, prive en alle andere aspecten van het leven. Een soort van onzeker over de toekomst, verleden dat je inhaalt, besluiteloosheid qua werk, of niet meer weten waar je goed in bent en even geen controle over emoties, een beetje zoekende en ook niet goed wetende hoe de touwtjes weer in handen te nemen? Herken je dat? Ooit gevoeld, meegemaakt? Zit je er middenin? Vul dan aub anoniem deze enquete in. Mijn doel met dit boekidee is om te laten zien dat ieder mens soms in zo’n fase kan belanden, ook de energie-volle, enthousiaste, krachtige personen. En vallen en opstaan doen we allemaal, en ik wil graag bundelen en beschrijven, zonder zakdoeken en lamlendigheid dat na een valpartij je weer kunt opkrabbelen. Want iedereen is een kei!

Om ons, argeloze bezoekers te bewegen om vooral deze enquete in te vullen wordt de prikkelende vraag gesteld of je weleens zoekende bent geweest naar de elementen die in de intro genoemd worden. Tuurlijk! Iedereen is weleens zoekende geweest. Ieder levend mens ondervindt de ups & downs die daarbij horen. Dus eigenlijk is Karin op zoek naar iedereen en dat bevestigd ze later ook. Maar ja, niet iedereen wil deze enquete invullen  dus om ons over de streep te trekken mogen we de enquete anoniem invullen. Maar waarom wil ik deze enquete invullen? Om anderen deelgenoot te maken van de manier waarop ik met dat vastlopen om ga. En dat lukt weer niet als ik anoniem in een verzamelbundel terecht kom. En tja, dat iedereen een kei is…  Of dat positief is hangt af van de associatie met keien: Keien zinken, keien doen pijn als je er op valt, je kunt het gevoel van een kei in je maag hebben, keien zijn keihard (nog ff doorgaan?) Dan nog een een kleine kanttekening ten aanzien van de enquete zelf. Alle antwoorden zijn vereist. Dus als je een vraag niet kunt beantwoorden heb je 2 opties: “Weet niet”  invullen of onzin schrijven. Geen van beide opties levert meerwaarde op. Dus zou mijn suggestie zijn om geen enkel antwoord verplicht te stellen. We nemen toch niet voor niets de moeite de enquete in te vullen? Dat gezegd hebbende wordt het tijd om te doen wat ik met dit stukje beoog. Het niet anoniem invullen van deze enquete. En Met-K , wees gerust: De enquete is ook volledig anoniem online ingevuld 😉

B.t.w. Jullie gaan ‘m toch ook invullen om Met-K te helpen?
http://www.met-k.com/2010/02/03/maak-van-je-nood-een-deugd/

De enquete zelf wordt op de volgende pagina weergegeven:


*Vereist

1. Als ik zeg vallen, welke 3 woorden schieten je te binnen? *

Au, kapot, zonde

2. wat doe je als jij je neerslachtig voelt? *

Terugtrekken en veel roken..

3. Welke uitvluchten zoek je als je neerslachtig bent? *

• slapen

• eten

• spullen kopen

• uitgaan

• alcohol nemen

• net doen alsof het er niet is

• naar vrienden maar er niet over praten

Deze wilde ik eigenlijk blanco laten omdat mijn antwoord er niet tussen staat. Terugtrekken, veel roken en nadenken. Was handig geweest als er een “Anders nl.” Mogelijkheid was geweest. Kan me ook voorstellen dat mensen gaan sporten, naar vrienden gaan om er juist wel over te praten etc.

4. Welk cijfer geef jij je baan? *

Oei, dramatisch: Een 4

5. Als je een droombaan zou moeten omschrijven in 3 woorden, welke zijn dat? * denk niet aan opleiding of ervaring

Creatief, dynamisch, gezellig

6. Hoe omschrijf je geluk? *

A state of mind

Dit antwoord klinkt nogal koud maar volgens mij kennen we allemaal het euforisch gevoel op die eerste mooie lentedag van het jaar waarin alles heerlijk ruikt en we weer heerlijk buiten kunnen zijn. De meesten van ons zijn dat euforisch gevoel op de 5e mooie lentedag alweer kwijt…

7. Heb je moeite met ‘nee’ zeggen? * welke gevoelens spelen dan mee?

Ehm, ja (en dat schrijf ik niet alleen omdat ik geen nee kan zeggen 😉

8. wat betekent voor jou opkrabbelen? * mag ook met steekwoorden

Business as usual => Dat helpt: Kijk naar die peuter die voortdurend op haar gezicht valt. Die denkt niet na over opkrabbelen maar doet dat gewoon. Tenzij het pijn doet. Dan huilt het kind de frustratie en de pijn van zich af en krabbelt vervolgens op.

9. Heb je hulp gezocht voor je hulpvraag? * zo ja, bij wie en hoelang?

1 keer. Psycholoog. Drie keer geweest maar ik was kansrijker zonder hulp

10. Zou het helpen als er een pittig boek zou zijn met ervaringen en oplossingen beschreven? *

• ja

• nee

• geen idee

Ik weet niet meer wat ik hier heb ingevuld omdat de cache van mijn browser geen bolletjes onthoudt maar mij zou het niet helpen. Voor mensen die nog worstelen met de manier waarop ze met vallen om kunnen gaan kan het inspiratie bieden maar dan nog vrees ik dat de uiteindelijke weg een individuele is…

11. Is voor jou tijdelijke controleverlies een zwakte? * zoals onbedwingbare emoties, terugdenken aan verleden, onzekerheden

Ehm, nee (gelukt!!!)  => Dat ehm sloeg op het antwoord waarin ik geen nee kon zeggen 😉

12. Wat is voor jou de grootste strubbeling (geweest) ? *

Mijn lage opleidingsniveau. Inmiddels weet ik dat dat me de rest van mijn leven zal blijven achtervolgen maar inmiddels weet ik ook hoe ik er voor kan zorgen er geen last meer van te hebben. Wil je weten hoe? Mail me.

13. Waarmee zou jij geholpen zijn? *

Ben niet meer te helpen (op dit vlak). Neem zelf maatregelen om mijn leven leuk te houden.  Dit is eigenlijk de rode draad door alle antwoorden. Door je uitdagingen te reduceren tot datgene waar je het meeste last van hebt en daarop maatregelen te treffen hou je zelf de regie. Klinkt simpel en dat is het ook. Mensen die me kennen weten dat ik het volgende vaak roep: Als dingen prive niet lekker lopen maar qua werk wel, kun je je energie richten op je werk en viceversa zodat er altijd een prettig deel van je leven bestaat. Als je in beide ongelukkig bent zuigt het je leeg en wordt je ongelukkig. Tijd dus om het roer om te gooien. Vaak helpt het dan om te beginnen met het eenvoudigste.

14. Bij wie kun je terecht met verdriet en onzekerheden? *

• partner

• ouder(s)/verzorgers

• goede vriend(in)

• leerkracht

• iemand met voor mij een voorbeeldfunctie

• niemand, ik hou het voor mezelf

• anders

Partner (natuurlijk)

15. Lees je weleens ‘zelfhulp’ boeken? * zo ja, geeft het je steun?, benoem titels

Weleens gedaan maar vooral “ter leeringh ende vermaeck”. En dan heb ik het vooral over de gebruikelijke bestsellers. Een greep: Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. De Stephen Covey reeks en natuurlijk het boek van Carol Bolt: Het boek met alle Antwoorden 😉

Geeft overigens geen steun maar dat heeft vooral te maken met mijn constatering dat (zelf)hulp maatwerk is….

16. Geloof jij in de kracht van een valpartij? *

Absoluut!

17. Omschrijf 3 kwaliteiten die jij bezit *

Lief, open, zorgzaam (puke)

18. Tot slot, heb je weleens toevallig een hart op straat gevonden? * zo niet, wees alert! 🙂

• ja!

• nee …

Nee…

Einde enquete!

Geef een reactie

Sluit Menu