Het grote multimedia verhaal deel I

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Techniek
 • Bericht reacties:0 Reacties

In een tijd waarin je dochter je meewarig aan kan kijkt wanneer je het hebt over CD’s, DVD’s en cassettebandjes, is het niet meer dan logisch dat je je beraad op het ontsluiten van media. Nu is dit onderwerp voor ons gelukkig niet nieuw maar de ontwikkelingen van onze dochter zijn dat wel. 
Tot voor kort maakten we gebruik van Plex mediacentre op een Mac Mini om films, foto’s en muziek via de Mac Mini op de TV te vertonen. Deze opzet had echter een aantal nadelen die me dwongen om nog eens goed over deze oplossing na te denken:

 • Plex voorziet niet in gebruikersprofielen. Ieder gezinslid kan dus in de volledige filmdatabase snuffelen en afspelen waar hij/zij op dat moment behoefte aan heeft. Omdat wij (de volwassenen) ook af en toe een andere film dan een “Hello Kitty”-DVD willen zien, hadden we tot voor kort 2 opties. De films handmatig buiten Plex starten en ook niet op laten nemen in de Plex database of accepteren dat Yinthe ook kan kiezen uit films die minder geschikt zijn voor zeer jeugdige kijkers. Geen van beide opties was bevredigend.
 • Plex heeft een koppeling met Itunes en Iphoto. Leuke producten als er uitsluitend Macs in huis staan maar dat is niet zo. Natuurlijk kun je Plex ook configureren zonder gebruik te maken van deze 2 programma’s maar dan ben je helemaal veroordeelt tot 1 computer waarop Plex draait.
 • Itunes voldoet niet. We willen graag muziek op onze Ipads, Android telefoons, Android tablet, losse MP3 speler (gebruikt Daan voor hardlopen) en liefst nog een sticky voor in de auto. De enige manier om afspeellijsten vanuit Itunes te exporteren is via een afzonderlijke tool genaamd Doubletwist. Doubletwist moet dan wel draaien op dezelfde computer waarop ook Itunes geïnstalleerd is.  Specifieke gebruikersvoorkeuren zijn niet vast te leggen tenzij iedere gebruiker een eigen bibliotheek krijgt. Maar dat betekent weer aan- en afmelden om een muziekje te kunnen luisteren. Ander punt van kritiek is dat alles verwerkt wordt in een Itunes database. De originele bestanden worden ergens diep in de bestandsstructuur van Itunes opgeslagen waardoor deze bestanden niet meer zonder meer door andere programma’s te openen zijn.
 • Foto’s zijn nog slechter geregeld in Iphoto. Ook hiervoor geldt dat alle foto’s in 1 grote ballenbak worden ondergebracht. Dit terwijl het aantal camera’s steeds meer toeneemt (in telefoons, Ipads, onboard videocamera etc.). Hiermee moet het ook mogelijk worden om individueel foto’s in een eigen album te zetten.

Goed, de conclusie is dus helder en wat het niet moet worden ook. Maar hoe nu verder?

Volgens een inmiddels beproefde methode in ICT land beginnen we met een programma van eisen. Hierbij heb ik de vrijheid genomen om ook de eisen van de “gebruikersorganisatie” mee te nemen (Yinthe en Daan). Op vragen m.b.t. functionele eisen krijg ik nl. weinig antwoorden waar ik iets mee kan 😉

 • Wat willen we eigenlijk?
  • Foto’s, films en muziek bekijken en beluisteren in het hele huis met zoveel mogelijk apparaten
  • Film op apparaat 1 stoppen en op apparaat 2 weer laten doorgaan waar je op apparaat 1 gebleven was. 
  • Mogelijkheid om muziek te synchroniseren met mobiele apparaten zodat ook onderweg muziek beluisterd kan worden
  • Foto’s die gemaakt zijn met een mobiel apparaat zonder touwtjes kunnen plaatsen in een centraal album (al dan niet publiek benaderbaar)
  • Mogelijkheid om individuele instellingen en rechten te kunnen zetten. Een voorbeeld; Yinthe heeft een andere muzieksmaak dan ik. Zij moet gewoon zelf afspeellijstjes kunnen maken en synchroniseren met haar apparaat. Wij kijken ook naar films die niet geschikt zijn voor jeugdige kijkers. Deze mogen voor Yinthe niet te zien zijn.
  • We willen niet teveel moeite hoeven doen om films, muziek en foto’s toe te voegen. Gebruikersvriendelijkheid is daarom een voorwaarde. Ook Yinthe moet het kunnen gebruiken
 • Technische (en overige) eisen/beperkingen
  • Platform onafhankelijk; We hebben verschillende besturingssystemen in huis (Mac OsX, Linux, Windows, Android en IOS). De oplossing moet op al deze besturingssystemen kunnen werken. Als dat niet kan moet er een oplossing beschikbaar zijn om bestanden op een andere manier toegankelijk te krijgen.
  • Toekomstvast; Als het spul eenmaal werkt verlies ik mijn interesse. Het moet dus gewoon blijven werken.
  • Goedkoop; Dit is (groten)deels hobby en omdat we nog meer hobby’s hebben willen we hier niet teveel geld aan uitgeven.

De Oplossing(en) worden beschreven in deel II dus blijf kijken!

Geef een reactie