Welkom terug in de 21ste eeuw

“Yo, eey vriend, hoe gaat het?”. “Ja wel goed, druk hé”. Veel conversaties beginnen op deze manier.
Drukdrukdruk. Vrijwel iedereen klaagt erover. En als je dan vraagt waar iemand zoal druk mee is:

  • Kind(eren) die opgevoed “moet(en)” worden
  • Werk- Huishouden
  • Alle contacten die onderhouden (moeten) worden
  • Van alles op de hoogte moeten/willen blijven
  • Alles mee willen maken 

Ook op de vraag “denk je dat we nu drukker zijn dan 50 jaar geleden?” zul je menigeen bevestigend horen antwoorden. Ondanks alle hulpjes in het huishouden en de dingen die we uitbesteden.  En ondertussen besteden we gemiddeld bijna 2,5 uur aan onze smartphone per dag om maar niet te spreken over het aantal uren TV of Netflix per week.
Trek ik dat door naar mijn eigen situatie kan ik je geruststellen.

Ik heb het niet druk en ik ben niet druk. Ik heb namelijk geleerd keuzes te maken.

Dit lukte pas nadat ik hopeloos gefaald heb in mijn streven alles te willen doen/kunnen. Timemanagement ziet er voor mij sindsdien heel anders uit:
De illusie dat ik alles kan weten en alles mee kan maken heb ik los gelaten. Ik selecteer nu. Dat betekent dat ik lichamelijk actief blijf maar niet meer tot het uiterste zal gaan, dat ik dingen blijf lezen die me interesseren maar dat ik niet meer dwangmatig overal van op de hoogte moet blijven (hoewel dat nog niet meevalt) en vooral dat ik de balans blijf opzoeken tussen “moeten” en “willen”.

Dit uitgangspunt heeft ook zijn weerslag op hoe ik met vriendschappen om wil gaan. Die 169 vrienden op Facebook, zijn dat echte vrienden waarmee ik ook echte contacten wil blijven onderhouden? Als het antwoord daarop “ja” is, mag ik me wel wat meer inspannen dan alleen maar dagelijks dwangmatig door alle posts te swipen. Als het antwoord “nee” is, waarom besteed ik daar dan zoveel tijd aan? En hoe zit het dan met “likes”? We “liken” dingen om de ander te laten weten dat je nog steeds “connected” bent. De ander heeft dat weer nodig om een goed gevoel aan zijn/haar digitale inspanning over te houden.
Stel je voor dat ik alle FB contacten 1 keer per maand zou willen ontmoeten. Ok, nee wacht, misschien is 1 keer per kwartaal ook wel voldoende. Zelfs met 1 keer per half jaar red ik het niet. Kortom, er moet hoe dan ook gekozen worden. En laten we eerlijk zijn, veel vriendschappen op FB bestaan uit contacten waar je een bepaalde klik mee hebt en waarvan je om die reden op de hoogte wil blijven hoe het met ze gaat. Maar dat kan ook anders dan via een verslavend medium dat je privégegevens te grabbel gooit, je bombardeert met reclame en regelmatig censuur toepast.
Daarom wil ik ook op Internet dingen anders gaan doen:

  • Zelf actief informatie gaan halen in plaats van gebombardeerd worden. Concreet betekent dit dat ik niet meer aan het scrollen ben door alle posts maar dat wanneer ik aan iemand denk, ik gewoon op de persoonlijke pagina van hem/haar kijk naar de meest recente berichten. Tenzij diegene natuurlijk zelf aangeeft een ander kanaal te willen gebruiken.
  • Ik wil weer wat frequenter gaan posten op een blog. Wil je weten wat me bezighoudt of hoe het met me gaat? Kijk gewoon op https://www.twan.info. Voorlopig zal ik de posts ook geautomatiseerd plaatsen op FB. Niet schrikken als dat binnenkort stopt. 

Mijn interesse voor jullie zal ik af en toe bevredigen door de aloude FB berichten door te lopen, tot het moment dat ook jullie een alternatief hebben gevonden (als je dat al wil). En sta dan niet raar te kijken als ene Twan na een half jaar nog eens een keer een reactie plaatst. Omdat het een gewone WordPress site is, kun je je abonneren zodat je automatisch een mailtje krijgt wanneer ik iets nieuws geplaatst heb. Die mail krijg je alléén bij een nieuwe publicatie en nergens anders over. Afmelden kan natuurlijk ook. 
Kortom, neem de regie terug over je eigen (Internet)leven en begin een blog. Ook zonder likes vinden veel mensen het leuk. En het aanmaken van een site vereist echt geen technische kennis meer. Gewoon aanmelden op http://www.wordpress.com.
Tot ziens daar (of nog gewoon op Facebook hoor)

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Ruud

    Geen like maar een ouderwets ingetypte: “vind ik leuk Twan!”…

Geef een reactie