Onderwijs

Vorige week heb ik een, voor jullie wellicht verrassende, poging gewaagd om toe te treden tot het gilde der leerkrachten in het basisonderwijs.

Deze mogelijkheid heb ik 6 jaar geleden ook onderzocht en toen golden vaste criteria waaraan  ik niet voldeed en waardoor ik geen kans maakte. 6 jaar later, nu de schreeuw om gekwalificeerde leerkrachten met de week toeneemt, dacht ik signalen opgevangen te hebben dat de kans op een zij-instroom traject veel meer bepaald werd door de toelatingstoets die je toekomstig werkgever bij je afneemt. Maar ook nu blijkt dat een misvatting. 

Voor degenen die me minder goed kennen een korte schets: Na een mislukte middelbare schoolcarrière  waarin ik van Havo/VWO afgezakt ben naar LBO, ben ik op mijn 18e fulltime gaan werken. Eerst een jaar in Zwitserland, toen in Amsterdam, op een cruiseschip in het Caribisch gebied, en verschillende andere plaatsen in Nederland en België. Tegelijkertijd ben ik gaan werken aan de weg om terug op niveau te komen. Deze weg heeft ongeveer 14 jaar geduurd en geleid tot master certificaten  op drie vakgebieden. Een masterstudie afronden is echter niet mogelijk vanwege het ontbreken van een HBO diploma. Om ook een baan op hetzelfde niveau te krijgen heb ik met verschillende assessments aangetoond dat ik op HBO/WO werk- en denkniveau functioneer. Bij twee werkgevers was dat assessment met het daaraan verbonden minimum niveau ook een (overigens terechte) eis. Ook aan post HBO opleidingen mocht ik deelnemen zonder afgeronde HBO opleiding. Kortom, aan het vereiste niveau zal het niet liggen (dacht ik).

Om er zeker van te zijn dat ik over de juiste taal- en rekenvaardigheden beschik, heb ik voor de zekerheid nog een paar taal- en rekentoetsen gemaakt. Daarnaast heb ik 3 vrienden/kennissen die in het basisonderwijs werken, gevraagd of ik hen als referentie mocht opgeven. Mede omdat ik van mening ben dat alléén gekwalificeerde leerkrachten voor een groep moeten staan. Ik ga er vanuit dat ze niet als referent genoemd zouden willen worden als ze me niet bekwaam genoeg vinden. 

Kortom, een paar weken geleden heb ik de moed samengeraapt en een sollicitatiebrief gestuurd naar Openbaar Primair Onderwijs Zoetermeer. Voor mij een laatste (ultieme) poging omdat ik inmiddels 51 ben. Als ik over 2 jaar voor de klas zou kunnen ben ik 53 en kan ik nog 14 á 15 jaar mijn bijdrage leveren. Maar ondanks mijn kwaliteiten blijkt een zij-instroomtraject nog steeds te stranden op wet- en regelgeving. Zonder afgeronde HBO/WO opleiding kan dit traject niet aangeboden worden. Blijft over deeltijd PABO, Flex PABO, Digi-PABO of wat men nog meer verzonnen heeft. Maar ook daarvoor geldt; toelatingseis is een afgeronde HBO opleiding of minimaal Havo. Vergelijkbaar werk- en denkniveau is hierin niet relevant. Daarnaast dient voor een deeltijd PABO minimaal 2 jaar te worden uitgetrokken waarin de student 30 a 40 uur + 1 stagedag per week beschikbaar moet zijn. Nu ben ik zelfs bereid tot een loonoffer  maar minimaal 2 jaar zonder inkomen is geen optie.

De conclusie luidt dus als volgt: We hebben hier te maken met iemand

  • waarvan gezegd wordt dat hij over alle kwaliteiten beschikt om succesvol en verantwoord voor de klas te staan. 
  • die tot op het bot gemotiveerd is.
  • die bereid is salaris in te leveren.
  • die het eens is met alle vormen van toetsing waarmee ook formeel kan worden vastgesteld of diegene over de juiste kwaliteiten beschikt.
  • met levenservaring die van meerwaarde kan zijn

maar die niet mag instromen vanwege het ontbreken van een diploma. En begrijp me niet verkeerd; Ik zou nooit als ongeschikte leerkracht voor de klas willen staan en ben ook van mening dat de selectieprocedure hierin zorgvuldig dient te zijn. In mijn ogen moet dit echter kunnen zonder die keiharde eis van een afgeronde HBO opleiding. 
Daarom is er volgens mij geen sprake meer van (politiek) niet kunnen, maar ontbreekt de échte (politieke) wil om het lerarentekort terug te dringen.

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Theo van Sas

    Nou Twan, het verklaart wel het een en ander over het leraren tekort. Ik vind het moedige en overigens geen verrassende poging. Jammer dat het niet gaat lukken.

    gr. Theo van Sas

Geef een reactie