Auteursrechten vs piraterij

Auteursrechten vs piraterij

Ooit heb ik geschreven dat ik me schuldig maakte aan het illegaal downloaden van muziek, software en films. De reden hiervoor was simpel. Als je een nummer mooi vond moest je maar meteen de hele CD kopen. Als je eenmalig een afbeelding wilde maken (hobbymatig) moest je maar voor € 800,- photoshop aanschaffen (even los van de open source alternatieven).  Let wel: ik ben graag bereid een schappelijke prijs te betalen voor een product dat ik gebruik. Ik was alleen niet bereid buitenproportionele bedragen neer te tellen of  producten af te nemen waarvan ik 80 of 90% niet gebruik (CD’s).

Dankzij het baanbrekende werk van Apple en de Itunes store is de markt voor muziek en software behoorlijk wakker geschud. Hierdoor kun je muziek per nummer kopen voor € 0,99 en is de software voor zeer schappelijke prijzen beschikbaar. Een upgrade van je OS op een Mac kost bijv. slechts € 29,99 waar je voor Windows 8 Professional nog steeds € 279,99 moet neerleggen. Een upgrade is ook nog steeds rond de € 60,-.

Kortom: Illegale software komt op mijn systemen niet meer voor en voor goede muziek wordt gewoon betaald. Iedereen blij dus. Of toch niet? Grote achterblijver was tot dusver de uitgeverswereld. Om een interessant krantenartikel te kunnen lezen moest je of de hele krant kopen, of een abonnement nemen.  Tot april 2014, de maand waarin Blendle gelanceerd werd. Met Blendle betaal je per artikel tussen € 0,10 en € 0,50 per artikel. En het goede nieuws is: alle landelijke kranten doen mee! Dankzij de community opzet krijg je direct een beeld van de meest populaire artikelen en kun je ook lezers volgen om op de hoogte te blijven van wat deze mensen lezen. Maar de uitgeverswereld is meer dan kranten en tijdschriften. We lezen immers ook regelmatig boeken waarbij de trend is om dat steeds meer digitaal te doen.  Nu wordt het grappig: als ik via Bol.com een digitaal boek wil downloaden is de prijs exact gelijk aan die van een papieren versie bij de boekhandel. Dit terwijl de kosten voor productie, opslag, distributie, en tussenhandel nagenoeg weggevallen zijn. Dit betekent dat de opbrengsten voor online verkopers als Bol.com enorm toenemen zonder dat het creatieve brein hiervan meeprofiteert. Daarnaast is een boek ook gewoon te duur ten opzichte van wat het jou als lezer oplevert. Stel je voor dat je ieder boek voor een vaste lage prijs zou kunnen downloaden of dat je voor een vast (laag) bedrag per maand ieder boek zou kunnen lezen wat je zou willen, dan ben ik er van overtuigd dat daarmee de totaalopbrengsten voor uitgeverijen hoger worden en daarmee de piraterij een halt toegeroepen wordt.

Zover is het echter nog niet en daarom nodig ik iedereen uit vooral illegaal boeken te downloaden. In mijn optiek is dat het enige mogelijke breekijzer om de uitgeverswereld wakker te schudden en een beweging zoals in de muziek- en softwarewereld te bewerkstelligen…

Geef een reactie