Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

A.s. vaderschap deel II

We zijn alweer een behoorlijke tijd verder en hebben inmiddels allerlei activiteiten achter de rug waar wij als man blijkbaar niet zo goed raad mee weten. Het eerste grote feestje was de bijeenkomst van de thuiszorgwinkel. Hier kregen we als a.s. ouder allerlei informatie waarmee we ter plekken ons voordeel konden doen. Een aantal mannen zat deze bijeenkomst bij te wonen met een houding “het is dat ik mee mot en enige betrokkenheid moet tonen”. Dit terwijl deze bijeenkomsten natuurlijk hartstikke zinvol zijn. Want zeg nou zelf: het is toch super om te weten dat er speciale kinderinzetbadsteunen zijn waar je je kind in kunt zetten om te voorkomen dat het verdrinkt? Fantasie slaat hierbij meteen op hol. Kunnen we er dan niet tevens een hydraulisch systeem met watersensoren aan koppelen zodat je kind automatisch opgetild wordt zodra het water aan de lipjes komt? Kan je kind in de toekomst alleen badderen en is het tevens niet zo’n drama als je vergeet de badkraan tijdig dicht te draaien. Of wat dacht je van de volgende: Als je als vrouw van plan bent borstvoeding te geven is het handig als je af en toe kunt kolven. Hou je nog wat achter de hand als je een dagje op stap wil met vriendinnen en manlief de voeding overneemt. Daarnaast kan het natuurlijk de nodige verlichting brengen. Volgens dezelfde demonstratie van de thuiszorgwinkel zijn hiervoor diverse systemen in de handel vari�rend van handmatige pompsysteempjes tot volautomatische gekoelde rugzakken waar je zelfs in de tram gebruik van zou kunnen maken. Mobieler kunnen we bijna niet worden. Alleen die prijs�. Kunnen we dan niet gewoon een oude stofzuiger verbouwen? Ander zuigmondje erop en de zuigkracht een beetje afstemmen op wat de vrouw als prettigst ervaart. Enige knelpunt kan nog zijn dat de stofzuigerzak waterdicht gemaakt moet worden maar daar moet uit te komen zijn. Nee dames, die afgeschreven stofzuiger past niet in een rugzak maar ook daar vinden we wel wat op: de omgebouwde kruimeldief. Kortom, er was geen onderwerp of onze nestelcreativiteit stak weer de kop op. Het worden drukke tijden…

Gelukkig zijn er ook de bijeenkomsten die er echt toe doen. Zo neemt Daan sinds enkele weken deel aan zwangerschapsyoga. Nu verwachten jullie waarschijnlijk dat ik ook hier op een flauwe melige manier over ga schrijven maar niets is minder waar. Ik zou heel graag willen weten welke oefeningen het beste gedaan kunnen worden om het vrouwenlichaam zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling. Sterker: ik zou deel willen nemen om te voorkomen dat ik straks bij de bevalling als een houten Klaas sta te roepen: “kom op schat, je kunt het! Ik weet dat je het kunt!”. Vind je het gek dat menig man tijdens de bevalling stijfgescholden wordt? En dan heeft ie nog geluk want ook een mep schijnt regelmatig voor te komen. En terecht! Kortom, ik zou graag zo dicht mogelijk bij het gevoel komen maar helaas: mannen niet welkom.

Vandaar dat we in januari gaan starten met de cursus “Samen bevallen” waar zowel jongens als meisjes welkom zijn. Hopelijk “bevalt” het “samen”

Tot slot hebben we nog een bevallingsfeestje bij het Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer mogen bijwonen. Deze bijeenkomsten worden iedere drie maanden gehouden en zijn er blijkbaar op gericht om het thuisbevallen zoveel mogelijk te stimuleren (of in ieder geval het “overal bevallen behalve in het ziekenhuis” zoveel mogelijk te stimuleren). Zo mocht een dia met zuignap, eendebek (of is het eendenbek?) en allerlei tangen en naalden natuurlijk niet ontbreken. Het partijtje werd verder aangevuld met een rondleiding waarna een “zwangerschapsbeurs” ons moest overtuigen van het nut en de noodzaak van allerlei flesvoeding, kaartjes, kleertjes etc. Die rondleiding was het laatste argument dat we nodig hadden om (indien mogelijk) definitief te kiezen voor een thuisbevalling. Het klinische karakter in combinatie met reanimatie-apparatuur was de volgende inspanning om ons te weerhouden van een keuze voor het Langeland Ziekenhuis. Als klap op de vuurpijl kregen we tijdens de rondleiding te horen dat er 3 verloskamers zijn met een aangrenzende douche (zonder radio CD-speler) en nog eens twee met een radio cd-speler (maar zonder douche). Vergeet niet zelf je muziek mee te nemen werd er nog vrolijk aan toegevoegd.. Dit gaat dus lastig worden. Wat wat ons betreft namelijk het beste afleidt is een warm bad in combinatie met een spannende DVD of gewoon een leuk TV programma. Daarnaast nog af en toe de mail checken en de laatste nieuwtjes op diverse sites nalezen. O ja, een DVD’tje wordt pas leuk als het in dolby 5.1 afgespeeld kan worden. Ik heb in mijn vriendenkring al geïnformeerd wie de maanden februari, maart en april vrij wil houden om op afroep te helpen de aanhangwagen, die straks voor de deur van het Langeland Ziekenhuis staat, leeg te halen. Helaas zijn zulke vrienden zeldzaam…

“O ja, u bent pas welkom vanaf het moment dat u een uur lang om de 5 minuten weeën hebt. Zijn er nog vragen?” We hadden geen vragen meer.

Abonneer je op de nieuwsbrief

Wil je automatisch een berichtje wanneer ik iets nieuws geschreven heb? Abonneer je dan op de nieuwsbrief:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.